06 83 679 404 info@organiseerme.nl

Opruimen en bijhouden moeilijk?

Ja, natuurlijk is dat moeilijk! Hoeveel tijd in een week hebben we eigenlijk over naast al onze ‘verplichtingen’?

Denk er maar eens over na.

Welke rollen heb jij allemaal?

Bijvoorbeeld, je bent vrouw, je bent je eigen persoon, partner, dochter, moeder, professional of op welke manier jij jouw werk-zelf wilt uitdrukken en denk zo nog even door. Hoeveel tijd nemen al deze verschillende taken in, in jouw leven? Het is dan niet gek dat het opruimen van jouw huis en het bijhouden ervan moeilijk is! Het huis opgeruimd houden kan enorm stressvol zijn en als het huis rommelig blijft kan het enorme chaos in je hoofd veroorzaken.

 Het goede nieuws is dat we het opruimen van je huis makkelijker kunnen maken. Dit begint bij het stellen van een paar vragen.

1. Waar moet jij allemaal aan voldoen voor jezelf?

Heb jij bepaalde verplichtingen?
Zijn er ook verplichtingen die jij jezelf opstelt?
En hoe zit het met jouw verwachtingen van jezelf?
Ga hier eens rustig voor zitten en vraag jezelf af, is dit realistisch? Zijn mijn verwachtingen en verplichtingen realistisch?
Zijn jouw verwachtingen als het om opruimen gaat realistisch?

2. Zijn er dingen die je anders kan doen?

Ga bijvoorbeeld gauw iets schoonmaken terwijl je op de waterkoker wacht, dat is dan meteen een challenge! Of terwijl de koffie doorloopt ga je kijken in 1 voorraadkastje of daar dingen in zitten die over de datum zijn. Kan je meer tijd winnen door koken iets anders aan te pakken, misschien je spullen in de basis al anders opruimen? Of…

3. Sta er niet alleen voor!

Woon je met anderen in een huis, ga eens met elkaar om de tafel zitten en heb een open gesprek over de staat van jullie huis.  Wat vind iedereen belangrijk en hoe kan iedereen helpen? Wees eerlijk en vertel je huisgenoten van welke troep jij last hebt en dat je hulp nodig hebt bij het opruimen. Vraag eens of iemand mee kan kijken naar jouw takenlijst. Want weet je, voor je het weet…

4. Zijn er dingen die je kan delegeren?

Net zoals bij punt 3, sta er niet alleen voor! Er zijn vaak een boel dingen die anderen in huis best even voor je kunnen doen, al is het maar een klein onderdeel van een grotere taak. Zelfs kinderen kunnen dat. Sterker nog, de meeste kinderen willen dat heel graag!

Totdat ze puber worden dan…

5. Plan het in

Kijk naar welke manier van opruimen het best bij jou past. Doe jij het beter door 1 keer in de week, 2 uur, als een wervelwind door je huis te gaan? Plan deze 2 uur dan in! Je zal zien dat je het dan ook sneller gaat doen.

Werk jij beter als je elke dag een half uurtje doet. Super! Maak het dan een onderdeel van je dagelijkse routine. Het liefst elke dag rond dezelfde tijd. Dan vergroot je de kans dat je het echt volhoudt.

En dan, als je echt een goede visie hebt, je hebt tijd ingepland in je agenda en je bent er helemaal klaar voor om te beginnen, zorg dan dat je klein begint en een plan hebt. Lees hier meer over in mijn blog 7 tips voor een vliegende start bij opruimen.

Welke rollen heb jij allemaal? Deel het hieronder!

Houdt je eigen dromen altijd in het visier!