06 83 679 404 info@organiseerme.nl

De vraag der vragen: Ik kan nu wel beginnen met opruimen, maar ik ben bang dat als we een paar weken verder zijn, ik weer opnieuw moet beginnen waar we al begonnen waren.

Ja.. Voel je deze?

Het probleem is. Vaak wordt er niet nagedacht over waar spullen worden opgeborgen. De meeste mensen hebben hun eigen idee over wat ze op welke plek zouden willen zien. Maar als dit niet op de plek is, waar je het daadwerkelijk gebruikt en je hebt al een bloedhekel aan opruimen, dan maak je de drempel om je spullen terug op hun plek te leggen alleen maar hoger.

Zoals al verteld in 7 tips voor een vliegende start met opruimen, het is belangrijk om te zorgen voor een goede basis. Hoe doen we dat?

Kijk naar hoe er in huis wordt geleefd.

Kijk bij elke opruimactie kritisch naar de activiteiten die je op die plek uitvoert. Dus ga je de keuken opruimen, bedenk dan wat je eigenlijk allemaal in die keuken doet.

De meeste mensen denken alleen aan koken en afwassen. Maar denk eens goed na, waar pak jij boodschappen uit? Heb jij zo’n mooie keuken met een barretje? Wat doe jij daar dan allemaal? Open jij toevallig ook je post in de keuken? Kijk ook niet alleen naar wat jij daar doet, maar ook naar wat de rest van het huishouden daar allemaal uitspookt. Wordt bij jou bijvoorbeeld de keuken ook als knutselcentrum gebruikt door de kinderen?

Wees kritisch en precies.

Heb je al je activiteiten op een rij? Kijk dan op welke precieze plek je die dingen doet. Dus ja, een koffietje drinken of een wijntje met een vriendin terwijl je kookt, gebeurt waarschijnlijk aan dat barretje (heb je door dat ik fan ben?).
Op welke plek snijdt jij altijd je groenten, waar was je af?

Kookboeken doorspitten op zoek naar ideeën, is dit echt iets wat jij in de keuken doet? Voor veel mensen dus niet. Maar die boeken staan dan wel weer vaak in de keuken. Voel je waar ik heen wil?

Geef spullen een vaste plek.

Om jouw opruimactie een langdurig resultaat te geven, is het belangrijk dat je het zo makkelijk mogelijk maakt om de spullen die je gebruikt weer op te bergen. En dat betekent dat je alles opruimt, daar waar je het gebruikt en dat jouw spullen daar hun vaste plek krijgen.

Een huis wordt namelijk een rommel omdat het bijhouden niet lukt.

Hoe werkt dit dan in de praktijk?

Nou eigenlijk, best simpel! Wat hebben we nodig? Een pen en post-its.
Ga nu naar de ruimte waar je wilt opruimen en ga schrijven wat je daar precies doet en waar in die ruimte precies.
Die post-its plak je vervolgens op die plekken.

Wil je het helemaal grondig aanpakken, verspreidt dan meerdere post-it blokjes door je hele huis en schrijf gedurende de dag op wat je daar allemaal doet. Zo krijg je een prachtig overzicht van, wat wij noemen, gebruikzones.

Over het algemeen weet je wel ongeveer welke acties in welke ruimtes plaatsvinden natuurlijk, maar je zal verbaast staan over wat je allemaal nog meer in de verschillende ruimtes doet.

Opruimen gaat nu een stuk sneller.

Als je nu gaat beginnen met opruimen, kan je veel makkelijker beslissen of iets daadwerkelijk op die plek thuishoort. En kan je uiteindelijk als je helemaal klaar bent met uitruimen, keuzes maken, schoonmaken en weer inruimen. Sneller de plek vinden voor de spullen die eigenlijk ergens anders gebruikt worden.

De enige keuzestress die je dan nog hebt, is als je een bepaalde activiteit op meerdere plekken uitvoert.

En dan mag je lekker kiezen waar jij iets zou willen zien!